Naar hoofdinhoud
Orkestreert de dienstverlening!

Gegijzeld door de softwareboer?

Dit nieuwsbericht is afkomstig uit het nieuwsarchief

Reporter Radio en de NRC pakten recent uit met een uitzending en een artikel over de leveranciers Centric en PinkRoccade, die veel stof deden opwaaien. Kern van de kritiek die op deze leveranciers werd geuit, is het onvoldoende meewerken aan het realiseren van koppelingen met toepassingen van andere leveranciers.

Dit roept de vraag op in hoeverre de vele activiteiten van KING om tot standaarden voor deze koppelingen te komen, zinvol zijn. Immers, de twee leveranciers leveren een grote bijdrage aan deze standaarden en KING complimenteert Centric en PinkRoccade regelmatig als het gaat om het ondersteunen van deze standaarden.

Hoe kan het dan dat gemeenten ontevreden zijn?

Wordt het niet tijd om de activiteiten van KING op dit gebied eens kritisch tegen het licht te houden? Er gaat immers veel tijd en (belasting)geld in deze activiteiten zitten zonder dat dit blijkbaar het gewenste resultaat oplevert.

Mozard vindt dat je pragmatisch naar de problematiek met betrekking tot koppelingen moet kijken. Om te kunnen koppelen is het in eerste instantie nodig dat leveranciers open toepassingen leveren met koppelvlakken om bepaalde acties geautomatiseerd uit te kunnen voeren. In tweede instantie (en dus liever niet eerder) kun je kijken of er winst te behalen valt door dit op een gestandaardiseerde manier te doen.

Wij denken dat KING, Centric en PinkRoccade de eerste stap overslaan!

Men vindt dat uitsluitend gekoppeld mag worden op basis van een door KING te beheren standaard.

Het definiëren van zo’n standaard kost echter veel tijd (en dus ook geld). Tot de standaard er is, worden initiatieven uitgesteld om koppelingen tussen toepassingen te realiseren.

Tegen de tijd dat de standaard verschijnt, is deze vaak al verouderd. Een nieuwe versie definiëren van de standaard kost opnieuw veel tijd. Tot die nieuwe versie er is, kunnen verbeteringen niet worden gerealiseerd. Dit remt de innovatie juist!

Beperkte scope

Te vaak wordt gedacht dat je met een standaard voor een werkende koppeling slechts het volgende nodig hebt:

  • toepassing a,
  • een koppelvlak van toepassing a,
  • toepassing b,
  • een koppelvlak van toepassing b.

 

Dit is echter alleen het geval bij koppelingen met voldoende massa en zeker niet bij koppelingen tussen gemeentelijke toepassingen, die bovendien door elke gemeente op verschillende manieren worden ingericht.

Voor deze koppelingen is ook het volgende nodig:

  • een beheerder van toepassing a,
  • een beheerder van toepassing b,
  • een technische koppelinfrastructuur (bijvoorbeeld een broker/servicebus, kan ook onderdeel zijn van een van de toepassingen, maar meestal niet),
  • een beheerder van de koppelinfrastructuur (integratie-expert, kan ook een medewerker van de gemeente zijn of een medewerker van een van de leveranciers).

Wat is de oplossing volgens Mozard?

Mozard vindt dat KING beter kan investeren in het definiëren van acties die een leverancier van een toepassing via het koppelvlak mogelijk zou moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanmaken van een zaak, het wijzigen van een status, het opnemen van een document in het dossier of het aanleveren van de benodigde gegevens van een zaak.

Leveranciers kunnen dan een overzicht opstellen waarin per actie wordt opgesomd of het koppelvlak van de toepassing deze actie ondersteunt en per gemeente waarbij dit daadwerkelijk in productie is genomen:

  • met welke koppelinfrastructuur?
  • wie is de beheerder/contactpersoon van de koppelinfrastructuur?
  • wie is de beheerder/contactpersoon van de toepassing?
  • met welke andere toepassing is de koppeling gerealiseerd?
  • wie is de beheerder/contactpersoon van die toepassing?

Dit overzicht biedt transparantie over de daadwerkelijke wil en mogelijkheden van een leverancier om koppelingen te realiseren en geeft gemeenten inzicht in de kans dat de gewenste acties met een koppeling daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden.

Het overzicht zou verplicht kunnen worden gesteld bij aanbestedingen. Met deze meer pragmatische aanpak zullen leveranciers hun best gaan doen om zoveel mogelijk acties via hun koppelvlakken te ondersteunen.

Geld besparen?

Jammer voor alle goedbetaalde adviseurs die de standaardisatie-initiatieven begeleiden, maar met de hiermee uit te sparen tijd (en het te besparen geld) kunnen heel veel nuttige koppelingen worden gerealiseerd!

Gepubliceerd vanaf 26-10-2015 t/m 29-09-2016