Naar hoofdinhoud
Orkestreert de dienstverlening!

Wat zijn de voordelen van het werken met Mozard?

Omgaan met de uitdagingen in het Maatschappelijk & Sociaal domein

Gemeenten werden in 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk & inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hadden gemeenten al, een deel namen zij over van de Rijksoverheid. Deze veranderingen, de transities welke bekend staan als de drie decentralisaties (3D's), vragen om een goede ICT ondersteuning voor de regisseur, de ketenpartners en de burgers.

Het eerste jaar is bijna voorbij. Er is landelijk, regionaal en lokaal veel aandacht besteedt aan de uitdagingen voor de informatievoorziening die de decentralisaties met zich mee hebben gebracht. Het bekendste voorbeeld is wel de landelijke problematiek rondom de persoons- gebonden budgetten bij de sociale verzekeringsbank (SVB). Toch is de decentralisatie van "lichte zorg" van het rijk naar de gemeente beheerst verlopen, aldus staatssecretaris van Rijn.

In onderstaande whitepaper word je meegenomen in de daadwerkelijke uitdagingen die het afgelopen jaar in de praktijk aan het licht zijn gekomen, de wijze waarop zaak- en objectgericht werken met een flexibel en zelf te configureren systeem heeft bijgedragen bij het oplossen van problemen, en we geven je een kijkje in de keuken van gemeenten die deze uitdagingen succesvol zijn aangegaan.

Wat zijn de voordelen van het werken met Mozard?

Het werken met Mozard in het kader van het WMO-proces biedt verschillende professionals binnen de organisatie voordelen:

Voor een burger is het plaatsen van een informatieverzoek via de website zeer eenvoudig; de betreffende gegevens worden ingevuld, het formulier wordt verzonden, en de behandeling start direct.

Gedurende het behandelingsproces wordt elke cliënt op de hoogte gehouden van de verschillende statuswijzigingen binnen het proces. De cliënt kan lopende zaken te allen tijde digitaal inzien via de website van de gemeente. Zo weet hij hoe ver het staat met lopende informatieverzoeken en de levering van voorzieningen.

De WMO consulent heeft continu beschikking over een compleet klantbeeld met alle gegevens over de klant, de lopende zaken en de voorzieningen waar de klant gebruik van maakt. Het klantbeeld is altijd gevuld met de meest recente informatie vanuit het GBA. Ook is de communicatie met externen is veel eenvoudiger omdat er vanuit de zaak gecommuniceerd wordt.

De wijziging van het beleid van de WMO, de zogenoemde kanteling, kan door de manager goed bijgehouden worden doordat hij kan zien wat de uitkomsten van de informatieverzoeken zijn. Een belangrijke vraag kan eenvoudig met Mozard beantwoord worden: "Worden er nu meer informatieverzoeken afgehandeld met de inschatting dat de klant de voorziening binnen de eigen omgeving kan opvangen?"

Daarnaast zijn er ook de standaardrapportages waar de manager zich mee kan bedienen. Hij kan zien hoeveel klanten er zijn, hoeveel klanten er gebruik maken van een bepaalde voorziening maar ook via welke kanalen de aanvragen binnenkomen.

Het KCC zal een meer prominente rol in gaan nemen in het beantwoorden van klantvragen rondom de WMO. Doordat de processen van de WMO als zaak worden vastgelegd en het KCC op basis van het zaaknummer alle relevante informatie kan opvragen, kunnen cliënten die telefonisch contact opnemen direct van een antwoord worden voorzien.

Dit vermindert de lasten op de afdeling, en biedt het KCC een goede uitgangspositie in haar rol als 'poort' van de gemeente.

Overzicht vragen